Anderstam Logo
Anderstam Logo
Kontakt ikon

augusti 2, 2018 - 6:49 e m

Bra tips till er som ska bygga altan till stugan

När sommaren kommer så är det många som vill passa på att bygga en altan till sin fjällstuga. Vi har samlat lite tips och dimensioneringstabeller som förhoppningsvis kan vara till bra hjälp.

Vi besökte en familj som byggt ett hus med oss. De var i full färd med att bygga en altan utanför stugan. Som glada amatörer kan det vara bra att få några tips så att man både sparar tid och anlägger den med rätt dimension.

Till att börja med så fäste de en första regel till bärlinan rakt in i grunden. På så vis fick de lättare ut första raden bärlina i lod utan problem.  Det blev också enklare att fortsätta med bärlinan. För detta hyrde de en bra betongborr på Cramo, (300 kr för en vecka) samt köpte långa expanderbultar, 10x170mm.  OBS! Ta reda på grundens konstruktion innan ni börjar så ni har koll på eventuell golvvärme m.m. Denna metod lämpar sig inte alltid, men funkade bra för denna altan och hus.

Familjen valde sedan ett grövre regelvirke. På detta vis kan man ha längre spännvidd på reglarna och göra färre förankringar i marken (vilket i många fall är den jobbiga delen). Man sparar ofta dessutom pengar på lite grövre regel i jämförelse med fler markförankringar. I detta fall funkade det bra med markstenar, men ofta kanske man har plintar som förankring. Ett ytterligare tips kan vara att redan när man bygger sitt hus så förbereder markfirman med plintar.

Här är en tabell att utgå ifrån:

 

Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 145 mm regel
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 2,6 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 2,3 m.

Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 170 mm
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 3,0 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 2,7 m.

Avstånd mellan bärbjälkar – spännvidden för 45 mm x 195 mm
En cc på 40 cm ger en spännvidd på 3,5 m.
En cc på 60 cm ger en spännvidd på 3,0 m.

Ytterligare tips:

  • När man har sin regel och sin spännvidd så kan man även tänka på att beställa virke i sådana längder att man minimerar virkesspillet
  • Välj 28mm trall istället för den billigare 22 mm, som lätt sviktar och spricker
  • Köp en bra skruv. Håller längre, lättare att dra i och förhindrar sprickor
  • Se gärna till att ha byxor med knäskydd. Det blir en hel del knästående på hårt material
  • Lägg ut en markduk under trallen för att undvika att växter tar sig upp mellan springorna
  • Skruvåtgång beräknas vanligen ca 30-40 skruv per kvadrat
  • Se till att ha ett långt och bra vattenpass
  • Beställ utkörning. Speciellt om man ska bygga en lite större trall är det otroligt tidsbesparande och skonsammare för kroppen att få allt material avlossat direkt vid byggplatsen
  • Om ni planerar en badtunna, dimensionera för detta redan nu, cc30 och rejält regelvirke

Hoppas ni fått lite hjälp på vägen! Det är bara att köra igång med trallen, så att ni kan ha lite sköna kvällar och dagar på er uteplats året om.

 

 

Nyhetsarkiv