Frågor & Svar
För att du snabbt ska få svar på dina frågor har vi samlat de vanligaste frågorna här på denna sida.
Om du inte hittar svar på din fråga så är du alltid välkommen att kontakta oss.
Byggkvalitet & Standard
Är era husskal byggda i permanentstandard?
Ja, vi bygger endast välisolerade hus i marknadsledande energistandard, för komfortens skull, för miljöns skull, och för driftskostnadens skull.
Vilken energistandard (U-värde) har ni på era hus?
Våra väggar har u-värde 0,132. Väggarna har 50mm fasadskiva, 170 mm isolering i stommen, samt 70 mm isolering i installationsväggen. I taket har vi 600 mm, och 400 mm i sneda tak där utrymmet är mindre. Grunden är som standard 300 mm isolerad.
Vad ingår i ett husskal?
Ladda gärna ner vår leveransdeklaration som finns vid varje husmodell, sammanfattat ingår följande.
Husväggar: byggda i produktionsanläggning. Panel, läkt, fasadskiva, stomme 45×170 cc600 c24, isolering 170, ångspärr, installationsregel 45×70 cc600, isolering 70, gips, osb. Svensktillverkade träfönster u-värde 1.0 med underhållningsfri alu utsida. Kvalitets ytterdörrar. Foder, smygar, knutar.
Tak: Takstolar för gällande snözoon, rejäl råspont, takpapp, läkt, yttertak med pannplåt eller falsplåt. Samtliga plåtdetaljer, gavlar, alla omfattningar som underspikning, vindskivor. Insidan isoleras med 600mm, ångspärr, läkt.
Vad ingår i en invändig materialsats?
Ladda gärna ner vår leveransdeklaration som finns vid varje husmodell, sammanfattat ingår följande. I våra hus har man alltid full frihet att välja och anpassa sitt material precis som man vill. Vi har dock skapat en egen standard som vi utgår i från när vi presenterar priser på hemsida och i första kalkyler.
Invändigt material: Rita upp ditt eget Marbodalkök, varje pris inkluderar en pott tills dess att köket är uppritat och klart med pris. Trägolv 13mm, isolerade innerväggar med gips och osb, listverk vitmålat, innertak gips, innerdörrar vita släta, badrumsutrustning, wc, tvättställ med kommod, spegelskåp, dusch, duschblandare, duschvägg.
Hur lång tid tar det att bygga huset vädertätt?
Vi bygger våra husväggar färdiga i en torr och kontrollerad produktionsanläggning. När vi väl kommer till byggplatsen tar det endast ett par dagar att få en vanlig fjällstuga klar med väggar och tak säker från fukt och besvärligt väder. Därefter jobbar vi vidare med detaljer, isolering m.m under 1-3 veckor som standard.
Hur lång tid tar det att bygga huset helt klart?
Våra husmodeller tar ca 4-6 månader att färdigställa helt.
Utförande, arbeten och entreprenader
Vilka entreprenadavtal erbjuder ni?
Vår vision är att alltid erbjuda frihet. Vi vill att varje kund och projekt ska bli exakt efter de önskemål och visioner du som kund har. Därmed är det även valfritt hur man vill lägga upp sin entreprenad. Det vanliga är dock en totalentreprenad, där vi tar ansvar över hela processen från mark till inflyttning.
Det andra alternativet är att vi tar full ansvar över att resa ditt skal och lämna över husets insida till dig att färdigställa. På detta sätt kan man spara en hel del pengar, men det kräver så klart en hel del tid och engagemang av dig som kund. Många uppskattar dock att själva skalet är rest och klart, så man inte behöver stressa över väder och vind, och färdigställa fjällhuset i den takt man själv vill.
Vad ingår i montering av husskal, invändigt material
Alla arbetskostnader som presenteras är fasta priser och inkluderar montering av allt material som ingår som standard, eller som är valt för projektet. För att göra huset helt klart behövs även underentreprenaderna, el,vvs, plattsättning, målning, ventilation, mark. Dessa entreprenader tillkommer på våra priser på hemsidan, där vi presenterar husskal och insida snickerier.
Vart utgår era entreprenörer från? Kan man bygga i hela landet?
Vi kan bygga i hela landet. Vi har ett eget team som reser över hela landet och ansvarar för samtliga husmonteringar åt oss. När det gäller underentreprenörer tar vi som regel in dem från den ort där bygget sker. Vi försöker alltid jobba lokalt med den kunskap och kännedom som finns från duktiga lokala hantverkare. Dessutom vill vi inte belägga projektet med onödiga kostnader för boenden, traktamenten och resor.
Tillkommer traktamenten?
Nej, traktamenten tillkommer aldrig på våra offerter var vi än bygger, däremot tillkommer ibland boende och resekostnader. Dessa presenteras i så fall alltid från oss.
Vilka övriga kostnader tillkommer?
Vår vision är att alltid vara transparent, tydlig och ärlig med alla delar i husprojektet, så att man känner sig trygg med att inga oväntade kostnader dyker upp. Vi har på vår sida en artikel som beskriver hela processen. Övriga kostnader som tillkommer på priserna på hemsidan är frakt, kranbil, byggnadsställning, byggnadsbod, container. På vissa orter tillkommer även boendekostnader för våra byggare. Allt detta presenteras alltid i våra offerter med pris.
Kan jag göra saker själv i huset?
Absolut, vi erbjuder fri entreprenad, så vill du göra saker på egen hand så pratar vi igenom det tillsammans.
Adminsistration, bank och myndigheter
Vad är övriga byggherrekostnader?
Detta är sådana kostnader som aldrig ingår i husföretagets offert som standard. Det är kostnader som byggherren (kunden) betalar utöver husofferten. Det är t ex köp av tomt, anslutningsavgifter, bygglovsavgifter, lagfart, pantbrev, besiktningar, kontrollansvarig, bankavgifter. Dessa kostnader presenterar vi i en totalkostnadskalkyl till varje kundprojekt. När man har den komplett ifylld så har man ett komplett grepp om samtliga kostnader för hela projektet.
Vilket typ av avtal skriver ni?
Vi använder oss av avtal ABS18 som nu ersätter ABS09. Avtalet rekommenderas av Villaförbundet, konsumentverket, Gar-bo mfl. Ett standard avtal som ger byggherren bra trygghet och tydlighet i samtliga delar.
Hur ser er betalplan ut?
Betalplanen är upplagd som så att man betalar 10% i handpenning, ofta i samband med bygglov, eller startbesked. Byggkreditivet aktiveras först när man får startbesked som standard. 60% i samband med husleverans. 20% En bit in i projektet, och 10% i samband med slutbesiktning.
Vilka försäkringar har man för husbygget?
Varje husprojekt försäkras med ett par olika försäkringar. Dels så tecknas ett färdigställandeskydd, denna försäkring skyddar våra kunders pengar. Så man kan aldrig förlora pengar till någon entreprenör i händelse av att det bolaget skulle försvinna. Byggbolaget har även ansvars och allriskförsäkring som skyddar byggmaterial, personer och området mot alla typer av risker. En del kunder väljer även att teckna sin villa försäkring redan från byggstart.
Mark och tomt
Vad ska jag tänka på när det gäller tomten och placering av huset?
Varje tomt är unik och har unika förutsättningar. Vi rekommenderar att man sätter upp en enkel ruta där man tänker sig huset, åker dit flera gånger under olika tider, för att se hur solen och läget är. Kanske ligger morgonsolen aningen fel i det tänkta sovrummet, goda middagar en varm sommardag på altanen i det perfekta läget m.m. När väl huset står där det står är det sådant som är svårt att påverka. Så lägg gärna tid på detta så huset landar helt rätt på din tomt. Vi hjälper er gärna med detta om det önskas.
Vilka svårigheter i marken ska jag tänka på?
Den kostnad som är allra svårast att veta exakt innan man börjar bygga är själva markberedningen. Man kan göra en geoteknisk undersökning innan man börjar för att få lite bättre bild av marken. När man börjar gräva kan följande saker dyka upp som bekostar projektet. Sank mark, kräver extra mycket urgrävning och fyll, ligger tomten lågt, på åkermark, eller blöt mark kan du förvänta dig sank mark. Det kan även krävas pålning då tillkommer ytterligare pengar. Berg och oxå finnas under marken, då kan det krävas sprängning. Lutar marken mycket kan det krävas en hel del fyll, och kanske stödmurar. Vårt tips är att alltid ha med ca 100 000 kr i en reservpott när man ger sig in i bygget för att hantera eventuella svårigheter med marken.
Tomtanslutningar och avgifter
Huset ska anslutas till vatten, avlopp, el och kanske även fiber. Kolla med din kommun vad som gäller på din tomt. Finns det kommunalt VA att ansluta? Vart är anslutningspunkterna? Vad är avgifterna för anslutning. Ofta kostar det ca 140 000 kr att ansluta till VA, och ca 25 000 kr att ansluta till El-nätet. Om det inte finns kommunalt VA, så behöver man göra egen avloppsanläggning, samt kanske även borra efter vatten. Se noga över förutsättningarna för detta innan du genomför tomtköpet. Ett annat bra tips är att begära ut ritningar över hur ledningar eventuellt ligger på din tomt, det göra man gratis via ledningskollen.
Finplanering av tomt, ingår det?
Oftast ingår inte finplanering i kalkylerna, vi rekommenderar dock att man alltid lägger in en pott för finplanering i sin totalkostnadskalkyl. Det är smart att redan från start tänka på hur man vill ha sin tomt, kanske lägga överblivna massor på en specifik plats för att skapa nivåer eller fyll ut, kanske gräva ur och göra klart för en pool? Kanske förbereda för en altan eller uterum. Det är lätt och snabbt gjort när tomten är under arbete, när det börjat växa upp gräs och bli fint kan det både förstöra och vara besvärligt att ordna dessa saker.
Övriga frågor
Har ni egna tomter i fjällen?
Vi har ofta egna tomter och projekt till salu, vi kan även ha koll på kommande tomter och tomter till salu som inte ligger på vår sida. Ni hittar de tomter vi har till salu på vår hemsida. Tveka inte att kontakta oss för mer information. Till er som inte hittar det ni söker kan vi tipsa om helt enkelt kontakt tomtägaren som äger marken ni är intresserad av och fråga om de är intresserad av att sälja en del eller hela tomten. Lantmäteriet, kommunen, hitta.se kan hjälpa er med tomtinformation.
Arkitektritat eller färdig husmodell, skiljer det mycket i pris?
Det skiljer inte mycket i pris i vårt fall. Vi arbetar tätt med egna arkitekter som erbjuder våra kunder bra priser även på att bygga helt fritt från egna ritningar. Dock så är arkitektritningar inkluderade i de färdiga husmodellerna så det skiljer ca 20 000- 40 000 kr att bygga arkitektritat hus om man väljer att att arbeta med våra arkitekter.
Jag har sett en husmodell jag gillar hos annat företag, kan ni bygga den?
Det är vanligt att man inspireras och utgår från en modell som någon annan duktig arkitekt eller husföretag presenterar. Vi kan absolut använda detta som underlag när vi tar fram ritningar till ert projekt. Vi ritar dock alltid upp allt från blankt blad, och gör alltid våra egna anpassningar efter vår byggteknik och standard.
Vad kostar era hus per kvadrat nyckelfärdigt?
Denna fråga är klurig att svara på, då våra kunder får göra väldigt mycket egna val och anpassningar, så det kan bli stora variationer. Vi kan dock ge ett exempel, en fjällstuga med 85 kvadrat botten våning och ca 40 kvadrat vindsvåning i standardleverans kostar ca 2,1 mkr i totalentreprenad, och kostar då ca 14 000 kr / kvadrat. Om man väljer att köpa skalentreprenad och färdigställa saker på egen hand kan man komma ner under 10 000 kr / kvadraten. Generellt kan man säga att det blir billigare per kvadrat ju större man bygger. Så ett större parhus, där en del nyttjas till uthyrning och en del av din egen familj är det billigaste huset att bygga pris per kvadrat, oxå billigast i drift. Men kräver mer totalt kapital att bygga. Vi brukar dock rekommendera att ta en blick inte bara över totala byggkostnaden utan även över den kommande driften av huset.
Ni har inte funnits så länge, tar jag någon risk?
Anderstam Fjällhus är ett nystartat varumärke riktat för husbygge i fjällen. Vi har en stark passion för fjällvärlden och fjällhus därför var det ett naturlig steg för oss att satsa helhjärtat på detta. Ägaren Andreas Anderstam har många år bakom sig på husföretaget Paralox. Han har där projektlett mer än 100 husbyggen och har stor erfarenhet av planering, projektering av husbyggen. Anderstam Hus AB arbetar tätt med en byggfirma som heter Quality Construction med byggledare och ägaren Jimmy Öberg i spetsen. Jimmy och hans team är det bygglag vi handplockat och valt med stor omsorg för att säkra proffsigt och kunnigt utförande av alla husarbeten till våra kunder. Våra kunder skyddas av samma försäkringar och säkerhet som om man bygger med vilket husföretag som helst. Vi tar på oss ca 10-20 projekt per år för att säkra att kunna ha tid och närvaro på varje projekt från start till mål. Något vi erfarit inte är möjligt på samma sätt hos de företag som bygger stora volymer.
Bygger ni bara i fjällen?
Vi är inriktad på fjällen och bygger primärt där, men vi tar även på oss uppdrag på andra orter om det passar i tid och omfattning, hör av er så pratar vi mer om det.
Köper ni tomter och råmark?
Vi är alltid intresserad av mark, är du markägare eller har tips om mark som vi kan köpa så är det bara att höra av sig till oss.
Letar ni underentreprenörer och samarbeten?
Är du lokal vvs:are, elektriker, markentreprenör, plattsättare eller målare så får du gärna kontakta oss för samarbeten i fjällen. Om du som kund har en egen entreprenör som du önskar använda på ditt hus kan vi absolut teckna avtal med den firman, alternativt du själv tecknar avtal med dem.