Anderstam Logo
Anderstam Logo
Kontakt ikon

Livskvalitet

Här på södersluttning, i en nygrävd snögrop, med nybryggt kaffe i termosen och påsksolen gassande, sitter tre generationer husbyggare. Morfar Björn, dottern Emma, med barnbarnen Oskar,  Lovisa, Birgitta, Mark och Andreas är ute på fjället.

 

Berätta hur ni kom på idéen att bygga hus i fjällen?

Det var ett ganska spontant och impulsivt beslut. Vi råkade få nos på denna tomt. Läget och priset kändes så pass bra. När vi dessutom fick ihop hela kalkylen med huset, och vi  var tre familjer som delade på bygget så tog vi ett snabbt beslut att sätta igång.

Hur mycket arbete var det?

Det var såklart en del arbete. Men grabbarna i familjen åkte upp vid fyra tillfällen och jobbade en hel vecka med långa dagar. På så vis fick vi mycket gjort snabbt.
Hela huset tog bara sex månader att bygga från att vi började med stommen till att det var “klart”.  Eller så pass klart vi kan bo här. Vi har lite småfix kvar, som vi pysslar med, nu när vi är här. Fördelen med en stuga, är ju,  att man kan ta det i sin egen takt. Bara huset är vädersäkrat. Men nu var vi så sugna på att få använda huset i vinter, vilket vi kunnat göra och verkligen njutit av.

Har ni några råd till andra som funderar på att bygga på samma sätt som ni gjort?

Vi tycker det funkat väldigt bra överlag. Bra koncept med rest skal som ger möjlighet till eget färdigställande. Det känns faktiskt bra att få känna att man byggt sitt eget hus, men sluppit de svåraste och mest komplicerade delarna.

Samt framförallt, vi har ju sparat väldigt mycket pengar i jämförelse med en totalentreprenad. Vilket i grund och botten gjorde det hela möjligt för vår del.

Ett tips vi kan ge är att välj er entreprenörer med omsorg. Lägg tid på att fråga flera, vara ute i god tid. För vår del märkte vi att det tog lång tid att få in offerter från alla aktörer. Tänk på det så att ni inte hamnar i tidsnöd.

Vad är det bästa med er husresa?

Det finns så många bra saker. Men en sak är att här kan vi verkligen vara tillsammans och umgås en längre tid. Sedan när vi sitter här utan alla störmoment i vardagen blir det ett hel annat lugnt. Lagar mat, spelar spel, njuter av naturen, skidåkning, vandring m.m. Det blir en helt annan umgängeskvalitet, som jag tycker är svår att få till hemma i vardagen.

Sedan är det ju ett enormt förverkligande av en dröm, som känns bra. Det känns även så bra, att de saker vi satte och ritade och drömde om med arkitekten nu funkar precis så bra, som vi hade hoppats. Varenda del av huset är våra egna tankar och visioner.

Jag gillar även lugnet som kommer över mig, samma sekund fjällen tornar upp sig och man närmar sig huset i bilen.

Vi är verkligen glada. Vi tordes ta belutet att köra på och vi ser fram emot många härliga dagar här i stugan tillsammans.