Anderstam Logo
Anderstam Logo
Kontakt ikon
Mask Image

Fjällstuga, önskan att komma bort som att komma hem

Anderstam Fjällhus – vi bygger din fjällstuga

Vi på Anderstam Fjällhus älskar och värnar om våra svenska fjäll. Vi präglas av långsiktigt hållbar utveckling; ekonomiskt, miljömässigt och socialt när vi bygger din fjällstuga. För oss är det självklart att alltid bry oss om våra kunder, våra kollegor och vår omvärld. Vi tar ansvar på riktigt och det märks i vårt bemötande och vårt sätt att se på våra husbyggen.
Anderstam Fjällhus är pålitliga hus, byggda för att stå emot våra hårda fjällvintrar. En fjällstuga med fokus på hög komfort och marknadsledande låga driftskostnader. Vi bygger alla hus i en torrsäker och kontrollerad produktionsanläggning. Därefter leveras våra husskal till din byggplats och kan byggas ihop på ett par dagar.

 

fjällstuga

 

Att huset ska bli vädertätt på några dagar är viktigt. Vi använder oss enbart av välkänt material av högsta kvalitet i husets samtliga delar. Du som kund får alltid friheten att anpassa och utforma huset tillsammans med vår arkitekt. Helt enkelt skräddarbyggt efter just din dröm. Vår passion gör att vi alltid är redo att tänka och göra nytt för att se möjligheter och hitta de bästa hållbara lösningarna. Nu och i framtiden.

 

Våra husmodeller

Anderstam Fjällhus är noggranna när vi tar fram våra fjällstugor. Våra fritidshus ska alltid följa en hållbar syn på utveckling. Tillsammans med våra arkiteter skapar vi just detta. Målsättningen är att ta fram fjällstugor som ska vara långsiktiga och attraktiva för er, våra kunder.

Självklart är alla våra husmodeller möjliga att anpassa, så att ni kan bygga efter era önskemål.
Här kan du gärna klicka för att se vårt utbud av husmodeller

 

fjällstuga

 

Med fjällen vid husknuten

Kanske får vi en yttre resa och en inre resa sittandes vid en fjällstuga.  Men vad är det egentligen fjället gör med oss?
Det finns någon slags unik livsfilosofi på fjället. Det är större än vi själva och får oss att känna oss som en del av naturen. Vi får perspektiv på vardagens små utmaningar. Och den här motvikten behöver vi får att orka med för att vi allt oftare blir avbrutna till att bara njuta. Allt propsar på vår uppmärksamhet i vardagen. I naturen finns möjligheter att hitta en värdefull balans.
Sedan spelar det mindre roll om du fiskar, vandrar, klättrar, cyklar, åker skidor eller letar hjortron. Men vi måste våga släppa taget, om vardagen. En fjällstuga ger dig just den friheten.

En tidresa genom fjällhistorien

För cirka 70 miljoner år sedan bildades Himalaya i Asien och Alperna i Europa. De nordeuropiska och nordamerikanska kontinenterna delade sig och ett nytt hav började svalla mellan dem. Långsamt vidgades det till en ocean, Atlanten. Den kaledoniska bergskedjan som tidigare fungerat som en fog mellan kontinenterna, blev kvar på varsin sida om havet: I Skandinavien och i Skottland, på Irland och Grönland och i USA. Samtidigt höjdes rester av bergskedjorna flera kilometer och den nednötta skandinaviska fjällkedjan återuppstod.
Floder, glaciärer och inlandsisar formade dalgångar och landskapet. Någonstans i detta tidsflöde ser fjällen ut precis som den gör idag. Nu.

Vår bergskedja lockar med fjäll för olika smaker

Allt börjar i Dalarna några mil nordväst om Malung, där Tandövarden blottar sin hjässa ovanför skogsgränsen. Vårt sydligaste fjäll är 774 meter högt. Det är förövrigt nästan samma höjd som Sveriges nordligaste fjälltopp, det 725 meter höga Baikkásvarri.
Nästa fjällkedja som sticker upp ur barrskogshavet är Transtrandsfjällen runt Sälen, där vi hittar många besökta skidorter. Här ligger också det numera nationalparksklassade Falufjället. Renlav växer i ovanligt stora mängder på hedarna, vilket ger dem en annan karaktär än nordligare fjäll.

Nästa arkipelag av kalfjäll finns kring gränsen mellan Dalarna och Härjedalen. Med Långfjället längst i nordväst, Grövelsjöns Fjällstation och landskapets högsta topp, Storvätteshågna (1 204 meter). I nordvästra Härjedalen växer de tidigare sprida områdena med kalfjäll ihop till ett sammanhängande och vidsträckt fjällhedlandskap som kulminerar till Helagsmassivet. Här börjar fjällen bli mer dramatiska och påminner om Sarek och kring Kebnekaise i norr. Helagsfjällets topp (1 976 meter) är den högsta i fjällkedjan söder om polcirkeln. Nära Helags vid den norska gränsen finner vi de populära Sylarna.

En orörd vildmark

I södra och norra Borgafjällen mellan Jämtland och Lappland når topparna 1500 meter. Landskapet tar nu form till det mönster som täcker stora delar av ytan norrut. En orörd vildmark av kalfjällshedar och fjälltoppar. Det kanske är här du vill ha utsikt från din fjällstuga? Norr om den ögonfallande Kultsjödalen skymtar Marsfjället med all sin stolthet. Mjuka formationer som sträcker sig genom Tärnaby och Hemavan i detta 550 000 hektar stora naturreservat. Ett av de största naturskyddade områdena i Europa.

Fjällmasivets mönster är påtagligt när man passerar länsgränsen till Norrbotten och korsar polcirkeln vid Laisälvens dalgång. De dramatiska fjällen fortsätter från Sarek ända upp till Kebnekaisefjällen. Massivet avtar när man närmar sig Torne Träsk. Treriksröset, som Carl Fries kallade det ”Sveriges rymligaste hörn”.

1893 skrev Wilhelm Peterson-Bergers en körkompensation om de svenska fjällen: ”Och omärkligt smyger sig en äfventyrsstämning tung af hemlig ångest, öfver oss. Det är ett underligt sagoland vi kommit till, en förtrollad skog vi vandra i. Träden ha så sällsamma former, alla blommor äro så ängslande bjärta. Hembygden ligger tusen mil bort – ack, vi ha visst bara drömt, att vi hade en hembygd. Och ofvan skyhöga berg, vhilka komma oss att tänka på Himalaya, Anderna, Månbergen, står solen i väster, blogfärgad av solrök…”

En fjällstuga med naturen runt hörnet

Fjällens natur är allt detta, både de små levande underverken som dansar en sommar och den stora tidlösa helhet de ingår i vid din fjällstuga. För så är det. Fjällen är tidlösa, där bergskedjor har sin egen tideräkning och vi vår egen. För oss människor är fjällen oföränderliga på ett sätt som ingen annan svensk natur är. Skogar, åkrar, ängar, kustlinjer försvinner eller ritas om. Men fjällen finns alltid kvar. Den känslan är kanske den starkaste ingrediensen i naturupplevelsen när man väl är här.

 

fjällstuga

 

Andreas Anderstam, grundare Anderstam Fjällhus

Andreas har under de senaste åren ansvarat för ett hundratal nybyggnadsprojekt. Hans främsta egenskap är hans drivkraft och förmåga att få saker att hända. Han ser till att människor och grupper samarbetar mot ett gemensamt mål.
Under 20 år har Andreas arbetat i olika sammanhang och projekt. Alltid med samma drivkraft och framåtanda. Detta har uppmärksammats många gånger och resulterat i lyckade projekt, utmärkelser och priser.

Vi ser fram emot att du hör av dig till oss!